SYNPUNKTER
1990
VARFÖR MATTE ÄR TRÅKIGT!


Jag tycker att matematik är tråkigt för att allting är så svårt att förstå, och för att jag inte är speciellt logisk. På låg och mellanstadiet hade jag jättebra lärare men på högstadiet fick jag dåliga lärare som inte kunde förklara speciellt bra.
Vissa saker i matten kan vara ganska roliga men det mesta är tråkigt just för att det är så komplicerat och svårt. De flesta lärare är för säkra på att alla förstår och det är inte alls bra. Och lärare ska inte ta det personligt om eleverna inte lär sig, utan de ska istället försöka ändra sina undervisningsmetoder. VT 1990


Matematik har aldrig intresserat mig. Det är bara en massa siffror. Jag gick ut 3:an…
Du förstår. Jag kunde aldrig lära mig 9: ans gånger tabell. Det var då jag började tröttna på skolan. I trean!
Läraren ska inte sätta en sådan press på eleverna ”kan du inte?” (förvånat) Men det borde duuu!”
Gymnasiet känns mycket bättre på så att man får ta eget ansvar! Å andra sidan verkar det som om lärarna ger upp sitt ansvar att lära ut! Men denna gruppen känns bra. Liten, mysig. Det känns som man har mer tid på sig att lära sig. Det är vad matte alltid varit för mig – stress.

(SW) VT 1990MM, Matte är inte tråkigt tvärtom den är mycket spännande om man kan förstå den.

Tyvärr förstår jag inte den. Den är så … mekanisk om den ändå vore lite mer historisk (om du förstår vad jag menar) då skulle man förstå lite bättre.
Det vore ett stor hjälp om böckerna hade bättre förklaringar. De som skriver böckerna tar för givet att man kan allt och därför klarar de inte så bra.
Vi själva borde göra en bok och då skulle boken hjälpa många andra att förstå bättre.
Jag skulle vilja ha en detaljerad bok. VT 1990DÄRFÖR ÄR MATEMATIK TRÅKIGT!

Jag tycker att man borde få välja vilken typ av matte som man vill läsa beroende på vilvet yrke som man har planerat att arbeta med. Om jag t.ex. ska bli flygvärdinna eller lärare i språk, så har jag ingen användning av att lära mig olika komplicerade formler. Matematik blir extra tråkigt därför att man vet man aldrig kommer att använda detta som man lär sig ute i livet efter skolan.
Man borde dela upp undervisningen mycket mer redan från början och låta alla lära sig det som dom kommer att behöva!
Vad det gäller undervisning av matte är det (självklart) en omöjlighet att få en hel klass på 25 elever att förstå meningen med Pythagoras sats eller andra liknad saker samtidigt! Därför blir det alltid så att några kommer efter och läraren måste gå vidare och följa läroplanen.

H1 VT 1990Hej MM!

Jag ogillar matematik av flera skäl. Ett skäl är att jag tycker att matte är så ologiskt. Ett annat skäl är knäppa lärare. Jag ska berätta. Från början tyckte jag matematik var kul. I låg och mellanstadiet var jag alltid bland de bästa i klassen. Sen i sjuan i högstadiet fick vi en mattelärare som tydligen tyckte att det var tråkigt att lära ut. Han åkte iväg med sitt ishockeylag och var borta jämt. Alltså kände han inte särskilt för klassen. Vi hade vikarier, vikarier och ännu fler vikarier. Klassen var väl inte den lugnaste heller, när vår lärare kom tillbaka antog han att vi kunde allt redan. Om man frågade efter något man inte viste sa han att – ”det där borde du ha kunnat i 3:an”. Då struntade jag i att ens försöka intressera mig mer. Får man ingen respons från läraren så går det ju inte. Sen fick vi i alla fall en annan lärare. Han var bra, men arab och kunde knappt prata svenska.
Hur mycket jag än försöker att förstå, går det inte utan hjälp.
Lärarna borde vara intresserade av vad de lär ut. De ska ju lära ut för att de tycker att det är så roligt att de vill dela med sig av sina kunskaper. Jag tycker också att läroplanen är dålig! Det blir ofta så att det blir en kappruch om att hinna klart boken så fort som möjligt inte så att målet är att alla ska förstå. VT 1990

 

Hej MM!

Egentligen är jag inte särskilt intresserad av matematik, men jag vill ändå anstränga mig för att kunna lära mig mer. På låg – och mellanstadiet var matten rolig och vi hade bra böcker, men på högstadiet blev det problem. Vi bytte lärare ofta och var en för stor grupp. Läraren klarade inte av hela gruppen och genomgångarna var för snabba. Vi gick också till rektorn för att få dela gruppen, men det var ”omöjligt”. Boken bidrog också till att jag tappade intresset. Den var omständlig och tog upp flera onödigt invecklade exempel. Egentligen tycker jag att det räcker med att kunna de vanligaste räknesätten. Jag har ju valt humanistisk linje för att slippa matten, så jag kommer inte att behöva alla ekvationer och formler. Det borde finnas en särskild humanist matte för det är ju trots allt så att de som går H-linjen inte är särskilt intresserade av matte. Den borde vara mer detaljerad och ha lättare exempel, så att man kan förstå och inte bara sitta där och känna sig underlägsen. VT 1990


Hejsan MM!

Jag tycker matte är intressant och vill gärna kunna mycket, men det är inte lätt när man har haft dåliga lärare. Nåja, nästan. När jag sätter mig ner för att göra ett test i skolan, står det still i skallen. Alla mina kunskaper flyger i väg och där sitter jag helt tom. det som är fel med mig är att jag har väldigt dåligt självförtroende. Jag litar inte på vad jag gör!!
Jag får hela tiden sitta och gissa. I vissa fall klarar jag matte jätte bra.
Nu kommer vi till en annan sak. Jag är missnöjd med att vi läser koncentration i matte. Det passar inte alla och definitivt inte mig! Jag tycker om att kunna gå efter min egen takt och det brukar hjälpa! Fast här ska allting gå så snabbt att man inte hinner tänka vad man gör! Det är ett stort fel! Annars tycker jag matte är toppen. Man känner sig smart! MEN jag ligger illa till just nu och vill bara gråta! VT 1990
 


MATTE ÄR TRÅKIGT DÄRFÖR…

Jag tycker matte är tråkigt för att det är så svårt och krångligt. Ingenting som man inte kan eller inte är duktig på är roligt. Jag tycker också matte är ganska onödigt. Inte plus och minus och sådant, men funktioner, algebra och annat.
Ibland kan jag tycka att matte är roligt, det är när man förstår och kan. Men det är inte så ofta.
Matte är också tråkigt för det är så riktat, som en mall. Man gör en massa tal i en bok, när man gjort ut den får man en ny bok som man löser alla tal i och så fortsätter det. Det är strut ingen fritt alls! Man säger ju att man måste tänka själv i matte. Men så är det inte alls. I boken finns en modell för hur man ska räkna ut de olika talen. Så när man räknar ut ett tal så sätter man bara in talet i del ”mallen” man förstår inte varför man tar – där och – där, man bara gör som boken vill. VT 1990Hej MM!

Nu ska jag berätta för dig mina innersta tankar och känslor om matte. Alltså:
Matte är något underbart och helt fantastisk och jag tycker om det väldigt mycket, M E N, jag skulle älska det, om det bara inte var så himla svårt och komplicerat !!!!
Jag kommer ihåg att jag var en av dem bästa i klassen när jag gick i nian!
Vad beror det på? Jo, flera elever i klassen och mindre tid för läraren till varje elev…
Jag gick i …. Skolan och där är högst 10 lärare av 50 bra lärare. Med bra lärare menas lärare som verkligen vill lära ut, verkligen bryr sig om eleven och ser till att han/hon förstår allt och inte bara en del av vad läraren säger. Man fick ofta höra att om man hade en feman i matte och gick i …. Skolan var det som att ha en trean i vilken annan skola som helst i innerstan! Det sägs även att man skickade lärare med dålig utbildning till …..skolan bara för att det fanns (finns) så många invandrare där. Det verkar vara sant.
Matte är något väldigt intressant och alla borde kunna det, inte för att det är bra utan för att allts berös av matematik. En elev kan göra lektionen intressant men det är läraren som ska se till att intresset alltid finns kvar och inte försvinner!!! Tack för ordet VT 1990